[ LOGIN VOOR KLANTEN ]The AdminCompany, OndernemingsBegeleider

De voorraadkabouter en de ladder

17-05-2013

Er was eens een handelaarster die gespecialiseerd was in onderkleding voor dames. Zelfs in sprookjes hebben dames dergelijke nuttige kledij nodig, in tegenstelling wat bij enkele mannen in de fantasie leeft. De handelaarster had een mooie winkel in het centrum van de stad. Zelfs de edele dames van het kasteel waren er klant.

Elke wisseling van het jaar liet de handelaarster door de grote cijferaar een stand van zaken opmaken. Welke rekeningen heb ik betaald? Hoeveel van de fijnste stoffen en waren hebben we aangekocht? Hoeveel is er uiteindelijk verkocht? En op basis van deze gegevens maakte de grote cijferaar een staatje op. Een staatje die dan op haar beurt weer als grondslag diende als de gezanten van de koning even de belastingen kwamen afrekenen.

Nu was het de grote cijferaar opgevallen dat de handelaarster nergens bijhield wat er allemaal in haar winkel klaar lag om de vrouwen te verleiden. Was er een verschil tussen wat er aangekocht werd van de reizigers die uit het verre oosten kwamen en wat verkocht werd aan de dames in de stad? Er moest toch nog iets in die winkel liggen. Dus de grote cijferaar liet de rekeningen en de boeken voor wat ze waren en trok met zijn telraam onder de arm de stad in. Hij wilde wel eens zien wat al die dames kon bekoren.

De man keek zijn ogen uit. Zoveel moois had hij nog nooit gezien. Wat een pracht en praal. Honderd lei in vele kleuren en vormen lagen te pronken in de winkel. Of de handelaarster enig idee had hoeveel er in haar winkel lag? Neen dat had zij niet. Maar er was nog meer. In het magazijn achteraan lagen nog meer goederen gestockeerd. Een vlijtige voorraadkabouter bracht die telkens weer aan. Alleen trok de grote cijferaar nog grotere ogen open toen hij het magazijn betrad.

Niet alleen de gotische bogen in de gewelven waren de moeite. Ook de hoogte van de voorraadrekken maakten indruk. Gestapeld tot en met. Maar de goederen die bovenaan lagen, die lagen er reeds jaren. Niemand, en zeker niet de voorraadkabouter, die wist wat er allemaal lag. Voor de voorraadkabouter waren de rekken nu eenmaal te hoog. De grote cijferaar maakte een persoonlijke investering en schonk de handelaarster een handige trapladder die in alle vormen geplooid kon worden. Zo kon de kabouter overal aan.

Deze klom in de rekken alsof het een lieve lust was en liep over de planken als een volleerd acrobaat. Ondertussen telde, telde en telde hijā€¦ En zo wist de grote cijferaar ineens wat de voorraad was die hij in zijn staatje kon opvoeren. En zo werd de winst weer een stuk correcter berekend. Dat de afgezanten van de koning er niet vrolijk van werden, was zijn laatste zorg.

Bovendien was de handelaar ook nog eens blij. De kabouter had drie soorten voorraden gemaakt. De actuele die nu in de winkel lag. En wat oudere waarvan niemand wist dat ze er nog was, maar best verkoopbaar aan een zacht prijsje. Dat bracht direct wat geld in de lade. En een hoop gedemodeerd en beschimmeld spul. Dat werd een aftrekpost. De ladder heeft heel wat opgebracht.

Geen idee hoe je voorraad in de administratie moet verwerkt worden? Geen probleem, The AdminCompany komt hiervoor graag ter plaatse. Desgewenst brengen we een trapladder mee!